Geveltuintje

Ziet de voorgevel van je huis er maar saai uit? Overweeg dan eens om een geveltuintje aan te leggen. Het geeft niet alleen je woning een vrolijke uitstraling, ook heel de straat fleurt ervan op!

Een geveltuintje, ook bekend als groene gevel, verticale tuin of muurtuin, is een (deel van een) muur waarop je één of meerdere soorten planten laat groeien. Zo zorg je voor koelte tijdens hete zomers, isoleer je jouw woning beter tijdens barre winters én geef je ruimte aan vogels en insecten, zoals vlinders en bijen.

De goedkoopste en makkelijkste oplossing is klimplanten tegen je gevel laten omhoogklimmen, al dan niet ondersteund door een klimhulp die je aan de gevel bevestigt.

Wat zijn de voordelen van een geveltuin?

  • Een geveltuin zuivert de lucht en fleurt grijze straten op.
  • Planten tegen je gevel vormen bovendien een prima isolatielaag: ze beschermen je woning tegen koude winters, warme zomers of felle slagregens en leggen een akoestisch laagje.
  • Te veel regenwater glijdt langs de bladeren af en de wortels zuigen het overtollige vocht aan de voet van de muur op.
  • In de klimmers komen vlinders en lieveheersbeestjes overwinteren en vogels nestelen.
  • En met een mooie plant tegen je voorgevel begin je veel makkelijker een praatje met je buren en voorbijgangers.

Hoe werkt het?

Leg een geveltuintje aan

Lees het reglement en vul het aanvraagformulier in. Voor het aanleggen van een geveltuintje kan je tot € 50,- subsidie ontvangen.

De milieu- en technische dienst bekijken jouw aanvraag en gaan na of je een gedeelte van je voetpad mag ontharden. Er moet een voetpad van minimum 1 meter behouden blijven.

Alles begint bij de bodem

Een gezonde bodem verhoogt de kans dat je geveltuintje slaagt. Haal de fundering van de verharding weg en maakt vervolgens voorzichtig de bodem los. De plantput wordt gevuld met zuivere teelaarde. Zelf kan je de bodem verbeteren met organisch materiaal zoals compost.

Planten maar!

Plaats in je geveltuintje een klimplant met eronder vaste planten en voor- en najaarsbollen. Klimplanten, vaste planten en bollen wortelen niet te diep en zijn dus geschikt. Door de grond helemaal te bedekken met planten, geef je onkruid minder kans en heb je weinig onderhoud.

Water geven en geniet!

Geef je geveltuin in het begin wat extra water. Gebruik het liefst regenwater uit een regenton, dat is het beste voor de planten en de natuur. Klaar en genieten maar!

Welke planten kies ik best?

Kies een mooie klimplant. Onder je klimplant plant je vaste planten en bollen. Ligt je geveltuintje in de zon of in de schaduw? Kies uit onderstaande plantenlijst de juiste soorten om je geveltuintje aan te leggen.

Enkel de planten die voorkomen op onderstaande lijsten worden toegelaten!

We geven je alvast een idee van leuke combinaties voor een geveltuintje van 0,5 m²:

  • Plantcombinatie lichte geveltuin: 1 x kiwi, 1 x zwarte toorts, 1 x duifkruid, 1 x gewone margriet, 1 x muskuskaasjeskruid, 1 x wilde marjolein, 1 x prachtklokje en 10 x boerenkrokus
  • Plantcombinatie donkere geveltuin: 1 x wilde kamperfoelie, 1 x dagkoekoeksbloem, 1 x gevlekt longkruid, 1 x gevlekte dovenetel, 1 x kruipend zenegroen, 1 x eikvaren, 5 x gewoon sneeuwklokje en 5 x wilde narcis

Waar hou ik rekening mee?

  • Zorg ervoor dat er steeds een meter breed verhard blijft van het voetpad zodat rolstoelpatiënten kunnen passeren.
  • Omliggende paden en wegen moeten goed bereikbaar en zichtbaar blijven voor verkeer. Snoei snelle groeiers op tijd.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen.
  • De gemeente moet soms kabels of leidingen vervangen in de ondergrond. Ze proberen schade te voorkomen aan jouw geveltuintje, maar dat lukt niet altijd.
  • Het geveltuintje is niet geschikt voor kunstgras, grind, hekken, beelden, plantenbakken en planten met diepe wortels.

Hoe kan ik mijn buurt nog vergroenen?

Bij de premies en toelagen vind je veel informatie en inspiratie over het ontharden, vergroenen en klimaatbestendig maken van je huis, tuin en buurt. Zoals bijvoorbeeld het ontharden van je voortuin of het aanleggen van een boomtuintje of groendak. Door het aanleggen van een geveltuintje met bij- en vlindervriendelijke planten geef je ze voedsel of een schuilplaats. Tegelijk help je ook nog eens de omgeving afkoelen.