Text
Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor mineralen met taaie, onbrandbare vezels. Asbest heeft een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop. Daarom werd het vroeger veelvuldig gebruikt in de bouwsector. Wanneer je verbouwt, is er dus een grote kans dat je met de gevaarlijke stof in contact komt.
De fijne asbestvezels zijn niet met het blote oog waarneembaar, waardoor we vaak niet weten dat asbest in onze woning verborgen zit. De meest voorkomende toepassingen zijn:
- asbestcement in dakplaten, dakpannen, golfplaten en regengoten
- isolatie op zolder, in het dak, in muren, in plafonds en in leidingen
- isolatie in verwarmingselementen
- gevelbeplating, gevelisolatie en stucwerk
- stopverf bij kozijnen
- dakleien, schouwbuizen, dakplaten en vensterbanken
Mag je asbest zelf verwijderen?
Bij het afbreken van asbest moet je ervoor zorgen dat de platen niet breken of dat er geen stof vrijkomt. Asbestvezels zijn niet gevaarlijk zolang ze goed gebonden zijn. Maar zodra er vezels loskomen en deze ingeademd of ingeslikt worden, kan dit een ernstig gevaar voor je gezondheid betekenen. Het is daarom heel belangrijk om bij elke handeling met asbesthoudend materiaal voorzichtig te werk te gaan en altijd beschermende kledij te dragen.
Via onderstaande checklist kun je controleren of je zelf asbest kan verwijderen:
- het materiaal bevat (hecht)gebonden asbest;
- het materiaal lijkt nog in goede staat;
- ik kan het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroevendraaier;
- ik kan het materiaal verwijderen zonder het te breken;
- ik heb hulp (personen of machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen;
- ik weet waaraan ik begin.
Heb je alle vakjes aangevinkt? Dan mag je het materiaal zelf verwijderen. Zorg hierbij voor de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je minstens 1 vakje niet aangevinkt, dan mag je het asbestmateriaal niet zelf verwijderen en moet je beroep doen op een professionele verwerker.
Wil je liever risico’s uitsluiten of het asbest niet zelf verwijderen? De provincie Limburg organiseert samen met De Huisdokter van Dubolimburg twee begeleidingsformules voor een professionele asbestverwijdering bij particulieren. De Huisdokter van Dubolimburg biedt ondersteuning bij het verwijderen van asbesthoudende dakbedekking en gevel- bekleding en bij het verwijderen van asbesthoudende isolatie rond oude verwarmingsleidingen.
- Begeleidingsformule dakbedekking
Voor het laten verwijderen van asbesthoudende dakbedekking of –gevelbekleding van woningen en bijgebouwen, kan je beroep doen op een aannemer die door De Huisdokter van Dubolimburg werd geselecteerd. Op die manier ben je zeker van een veilige verwijdering en van een correcte prijs. Kies je voor deze formule, dan geniet je van het voordelige tarief voor de plaatsing van een container. In deze gratis begeleiding is een totaalrenovatieadvies en een plaatsbezoek door een asbestdeskundige inbegrepen. Bij twijfel omtrent de aanwezigheid van asbest gebeurt er een staalname en een labotest.
De adviseurs van De Huisdokter van Dubolimburg bekijken vervolgens in detail op welke manier het dak op een toekomstbestendige manier nageïsoleerd kan worden. Ook voor deze dakisolatiewerken kan je beroep doen op een aannemer die door De Huisdokter van Dubolimburg werd geselecteerd. Op die manier word je ontzorgd en kan je rekenen op een kwalitatieve uitvoering tegen een correcte prijs.
- Begeleidingsformule leidingisolatie
De Huisdokter van Dubolimburg werkt samen met erkende asbestverwijderaars voor de veilige verwijdering van asbesthoudende verwarmingsbuizen. Steeds inbegrepen in deze gratis begeleidingsformule is een staalname met labotest om de aanwezigheid van asbest al dan niet uit te sluiten, een vrijblijvende offerte voor de verwijdering én begeleiding bij de uitvoering van de werken. Bovendien hebben deelnemers aan dit traject recht op een premie ten belope van 50% van de totale verwijderingskost.
Alle info over het aanbod van De Huisdokter vind je hier.
Hoe kan je asbest aanbieden bij Limburg.net?
- Ophaling aan huis
Vanaf 30 maart 2020 start Limburg.net met een huis-aan-huisophaling van asbest. De Vlaamse overheid (OVAM) kent hiervoor subsidies toe. Daardoor blijft de bijdrage die je zelf moet betalen relatief beperkt. Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal kan je kiezen voor een container, platenzak of bigbag. De richtlijnen waaraan je moet voldoen, vind je terug in de informatiefolder.
Vanaf 16 maart kan je een ophaling aan huis aanvragen via het aanvraagformulier.
- Naar het recyclagepark
Het je kleine hoeveelheden asbestafval, dan kan je het ook zelf naar het recyclagepark brengen. Dit moet je verplicht verpakken met verpakkingsmateriaal dat je op voorhand aankoopt op het recyclagepark (Recyclagepark Riemst: Spaalderweg 5, 3770 Riemst). Meer informatie hierover, vind je terug via de informatiefolder (zie 1. Ophaling aan huis).
Alle informatie over het veilig verwijderen en afvoeren van asbest vind je ook terug op de website van Limburg.net/asbest.
bron: Limburg.net