Text
Wat is een fietsstraat en welke regels gelden?
Om bovenstaande reden telt onze gemeente sinds kort twee fietsstraten in de schoolzones van Riemst en Vlijtingen. In dit soort straten zijn de fietsers de hoofdweggebruikers, maar zijn gemotoriseerde voertuigen nog steeds toegelaten. Dergelijk gemengd verkeer vraagt om specifieke verkeersregels:
- In fietsstraten mogen fietsers bij tweerichtingsverkeer gebruik maken van de volledige rechterhelft van de rijbaan. In een éénrichtingsstraat mag de fietser van de gehele rijbaanbreedte gebruik maken.
- Gemotoriseerde voertuigen hebben toegang tot de fietsstraat, maar mogen maximum 30 km/u rijden. Deze snelheidsbeperking geldt voor alle weggebruikers in een fietsstraat.
- Op een fietsstraat mag je fietsers niet inhalen.
De fietsstraten in Riemst kan je duidelijk herkennen aan zowel verkeersborden als een gedrukt logo op de straat. Je rijdt de fietsstraat binnen wanneer je over een rood vlak met ‘fietsstraat’ rijdt, vergezeld met verkeersbord F111. Het einde van de fietsstraat heb je pas bereikt wanneer je opnieuw over eenzelfde rood vlak rijdt, vergezeld met verkeersbord F113.
Fietssuggestiestroken om veiligheid te verbeteren
Naast het invoeren van fietsstraten investeerden we ook in fietssuggestiestroken op de Elderenweg. Dit soort stroken is niet onbekend in ons straatbeeld. Een opvallend verschil? De nieuwe stroken zijn aangebracht in het okergeel.
Deze nieuwe regeling zorgt voor een duidelijk verschil tussen fietssuggestiestroken en rode fietspaden. Met gemotoriseerde voertuigen mag je niet op fietspaden rijden, op fietssuggestiestroken mag dat wel. Deze stroken hebben namelijk als doel de positie van fietsers op de rijbaan te benadrukken, zodat andere weggebruikers zich bewuster zijn van hun aanwezigheid.
De Elderenweg vormt de start van dit project. Ook op de Millerstraat, de Heukelommerweg, de Iers-Kruisstraat, de Valmeerstraat en de Kasteelstraat zullen we de veiligheid verhogen door het aanleggen van fietssuggestiestroken.
Door het investeren in zulke fietsvoorzieningen en het naleven van de specifieke verkeersregels die eraan verbonden zijn, kunnen we als gemeente samenwerken aan een veiligere fietsomgeving.