Vernieuwing Tongersesteenweg (N79): stand van zaken voor de kerstvakantie

Eerder dit najaar gingen de werken aan de Tongersesteenweg (N79) van start. Het gaat in de eerste plaats om nutswerken, die de herinrichting van dit (laatste) deel van de Tongersesteenweg voorbereiden. Hieronder leest u waar de werken vandaag staan en krijgt u een vooruitblik op de werken in 2019. 

Bouwverlof tussen 21 december en 7 janauri

De nutswerken bevinden zich op dit moment aan de zijde van de projectzone met de oneven huisnummers (tussen de dienst Toerisme en de beschermde hoeve De Lindeboom). De nutsbedrijven verplaatsten en vernieuwden er de bestaande bekabeling en leidingen. Die werken langs deze zijde van de steenweg zijn bijna afgerond. Voor het bouwverlof - tussen 21/12 en 7/01 - koppelt de aannemer de laatste huizen aan op de nieuwe nutsleidingen en -kabels.

Vooraleer de werken het winterbouwverlof ingaan, zorgt de aannemer er ook voor dat de werkzone er veilig en opgeruimd bij ligt en dat alle opritten beschikbaar zijn. Elke oprit wordt daarom voorzien van berijdbare steenslag. Na nieuwjaar gaan de nutswerken verder.

Tijdens het bouwverlof kan autoverkeer de werfzone in beide richtingen passeren, zoals ook nu het geval is. Fietsers verplaatsen zich tijdens het verlof in beide richtingen op het fietspad langs de overzijde.

Vervolg nutswerken en start herinrichting in 2019

Op 7 januari 2019 hervatten de nutswerken. Aan de zijde met oneven huisnummers verwijdert de aannemer eerst de oude kabels en leidingen. Daarna brengt de aannemer er een tijdelijke strook asfalt aan. Op die manier kunnen fietsers ook tijdens de werken aan de overkant van de steenweg langs de werfzone blijven rijden. Op hetzelfde moment breekt de aannemer aan de overkant van de steenweg alvast het voet- en fietspad op. In de loop van februari starten dan de nutswerken aan de zijde met de even huisnummers. Ook hier worden de nutsleidingen verplaatst en/of vervangen. Deze fase van de werken duurt eveneens ongeveer anderhalve maand.

Autoverkeer kan steeds passeren over twee versmalde rijstroken. Ook voetgangers kunnen de werken passeren. Fietsers gebruiken echter het fietspad aan de overzijde van de straat. Om op bepaalde plaatsen veilig te werken, kan de aannemer tijdelijk over een beperkte afstand één rijstrook innemen. Dat gebeurt steeds buiten de spitsuren. Het verkeer kan dan beurtelings via tijdelijke verkeerslichten passeren.

In de loop van het voorjaar van 2019 worden de nutswerken afgerond. Vanaf dan kan de eigenlijke heraanleg starten. Die bestaat uit riolerings- en wegeniswerken. Meer info over die volgende fase en de minder-hindermaatregelen volgt, onder andere tijdens een infomoment. Het einde van de werken is voorzien in het najaar van 2019. 

Opgelet: de planning van dergelijke werken is steeds onder voorbehoud van werf- en weersomstandigheden. Deze kan mogelijk nog veranderen.

Afkoppelingsadviseur contacteert u persoonlijk

Na de heraanleg ligt er een gescheiden riolering in de straat. Ook vanaf privéterrein moeten dan het regenwater en het afvalwater volledig gescheiden worden afgevoerd. Dat vergt waarschijnlijk een aanpassing door de eigenaar. Daarvoor voorziet Infrax een premie. Een afkoppelingsdeskundige van ingenieursbureau Notermans zal bij elke eigenaar langskomen en gratis afkoppelingsadvies verlenen. Om een afspraak vast te leggen, neemt deze na nieuwjaar persoonlijk contact op met alle betrokken eigenaars.

Blijf op de hoogte

Ook in 2019 houden we u graag op de hoogte over het verloop van de werken, de fasering en tijdelijke verkeersmaatregelen. Op de webpagina www.wegenenverkeer.be/riemst​​ vindt u alle projectinformatie en kan u zich tevens inschrijven op de digitale nieuwsbrief. ​​

Nog vragen? Contacteer Tom Buntinx, de bereikbaarheidsadviseur voor dit project.  Dat kan per mail naar ​tom@bereikbaarheidsadviseur.be​​ of via telefoon op 011 433 855.