Waarom bestrijden?
Omdat bacterievuur een groot economisch risico vormt voor fruitkwekers en boomtelers, moeten we het bestrijden.
Hoe herken je een geïnfecteerde plant?
De bacterie Erwinia Amylovora veroorzaakt de ziekte en zorgt voor volgende symptomen:
- Bruinzwarte verkleuring, verdorring en verschrompeling (als door vuur verschroeid) van bloesems, bladeren en twijgen
- Slijmdruppels op de plant
Welke plantensoorten zijn gevoelig?
Planten die gevoelig zijn voor besmetting noemen we waardplanten. Zij zijn ook verspreiders van de ziekte. Alle waardplanten van bacterievuur zijn van de familie Rosaceae (rozenfamilie):
- Glansmispel (Photinia davidiana)
Alternatieven: Gelderse roos (Viburnum opulus); indien bodem voldoende vochtig, wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), hulst (Ilex aquifolium), wilde liguster (Ligustrum vulgare)
- Japanse mispelboom (Eriobotrya)
Alternatieven: Rode kornoelje (Cornus sanguinea), wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)
- Krentenboompje (Amelanchier)
Alternatieven: Rode kornoelje (Cornus sanguinea), hazelaar (Corylus avellana), sering (Syringa vulgaris), Gelderse roos (Viburnum opulus)
- Japanse kwee (Chaenomeles)
Alternatieven: Gele kornoelje (Cornus mas), winterzoet (Chimonanthus praecox), schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora), mahonie (Mahonia)
- Kweepeer (Cydionia)
Alternatieven: Appelbes (Aronia arbutifolia), vlier (Sambucus nigra), schijnhazelaar (Corylopsis) of hazelaar (Corylus)
- Lijsterbes (Sorbus)
Alternatieven in boomvorm: veldesdoorn (Acer campestre ‘Elsrijk’), pluimes (Fraxinus ornus), inlandse vogelkers (Prunus padus) als hoogstam, els (Alnus)
- Mispel (Mespilus)
Alternatieven: Appelbes (Aronia arbutifolia), vlier (Sambucus nigra), krulhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’)
- Vuurdoorn (Pyracantha)
Alternatieven: Klimrozen (met bottels) bv. Rosa ‘Evangeline’, hulst (Ilex aquifolium)
- Appel (Malus)
Alternatieven: Houd rekening met de rasgevoeligheid voor bacterievuur van (sier)appelbomen. Voorbeeld van weinig gevoelig ras: Schone van Boskoop
- Peer (Pyrus)
Alternatieven: Houd rekening met de rasgevoeligheid voor bacterievuur van (sier)perenbomen. Voorbeeld van weinig gevoelig ras: Dubbele Flip.
- Meidoorn (Crataegus)
Alternatieven: Sleedoorn (Prunus spinosa), hondsroos (Rosa canina), eglantier (Rosa rubiginosa) en andere botanische rozen (met bottels)
- Dwergmispel (Cotoneaster)
Alternatieven: Kransspirea (Stephanandra incisa ‘Crispa’) als alternatief voor de bodembedekkende dwergmispel. Voor de hoger groeiende dwergmispel: hulst (Ilex aquifolium), Hebe, Euonymus
Wat bij besmetting?
Vermoed je een besmetting of herken je symptomen van bacterievuur op een waardplant? Neem contact op met het meldpunt bacterievuur van de provincie Limburg. Zij volgen jouw melding verder op. Deze dienstverlening is gratis. Mogelijks kom je ook in aanmerking voor een subsidie bij verwijdering van de besmettingshaard.
Subsidiemogelijkheden particuliere terreineigenaars
Particuliere terreineigenaars in de provincie Limburg die - na tussenkomst van het provinciale meldpunt bacterievuur - een infectiehaard bacterievuur hebben laten verwijderen, kunnen een aanvraag indienen voor een projectsubsidie voor ondersteuning bij onderhoud in het kader van dit subsidiereglement. De subsidie is begrensd op een maximum bedrag van 250,00 euro. Om aanspraak te kunnen maken dient er een subsidieaanvraag ingediend te worden via het meldpunt van de provincie Limburg.