Realisaties Kindvriendelijk Riemst in 2023

Januari: Riki awards

Ondertussen is Riemst al zo’n 3,5 jaar kind- en jeugdvriendelijke gemeente. Riki werd in het leven geroepen, maar daarnaast werden er nog heel wat andere initiatieven opgezet. Zowel door de dienst Jeugd, als door andere gemeentelijke diensten die zich enthousiast mee inzetten om onze gemeente elke dag nóg een beetje kind- en jeugdvriendelijker te maken. In 2020 reikten wij tijdens de nieuwjaarsreceptie de eerste Riki Awards uit aan diensten die net iets verder gingen dan de gewone inspanningen. Dit keer vielen de dienst Mobiliteit, Onderwijs en Dienst Milieu in de prijzen.     

Natuurlijk zijn deze diensten niet de enige die hard meewerk(t)en aan een kind- en jeugdvriendelijke gemeente. We willen alle andere gemeentelijke diensten ook bedanken voor hun inzet en medewerking, die is minstens evenveel waard. Volgend jaar is het misschien aan hen!

Februari: Netwerkmoment Bataljong in Riemst

Netwerken is een belangrijk onderdeel van onze job. Door contacten met andere jeugddiensten of jeugdwerkers steken we heel veel nieuwe ideeën op. Op 9 februari kwamen zo'n 25 jeugddiensten langs in Riemst voor het regionaal netwerkmoment van Bataljong. Het ideale moment om haar ook onze prachtige groeves te tonen (incl. topgids Mike!) en te lunchen bij het dorpsrestaurant. Daarna maakte Toon van de communicatiedienst nog even tijd om in kleinere werkgroepen de communicatiestrategie van onze kindvriendelijke gemeente door te nemen. 

Maart: Vormingstweedaagse

Om helemaal up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen in het Jeugdlandschap, volgen wij regelmatig boeiende vormingen. Bataljong organiseert jaarlijks een vormingstweedaagse voor alle jeugdambtenaren. We volgen er elke dag 3 à 4 vormingen en kunnen à volonté netwerken met collega's van andere steden en gemeenten. Een topinitiatief!

April: Paasspeurtocht - Zuid-Afrika - Riki Rangers

Paasspeurtocht Haas't je!
Tussen 27/3 en 23/4 kon jong en oud eropuit trekken en deelnemen aan onze interactieve paasspeurtocht. De deelnemers moesten zoveel mogelijk digitale paaseitjes (incl. speciallekes) verzamelen. Wie minstens 50 eitjes verzamelde mocht een klein cadeau ophalen bij Villa Neven. 

 

Inleefreis Zuid-Afrika
In april trokken we voor 2 weken naar Zuid-Afrika, samen met 36 deelnemers, 3 begeleiders en 1 fotograaf. We gingen actief aan de slag in kleuterschooltje in de township Khayelitsha, leerden over de apartheid, maakten kennis met de traditionele Afrikaanse keuken, verkenden de stad aan de hand van een citytour, wisselden uit met Prestwich Primary school, Cape Town High School en de Belgian Campus van Stellenbosch... Uiteraard was er ook ruimte voor enkele toeristische activiteiten, zoals een wine tasting, bezoek aan de Tafelberg, Boulders Beach, enzovoort. 

Riki Rangers: 1 jaar!
Onze Riki Rangers waren in april 1 jaar in dienst en dat vraagt om een feestje. Wij verrasten hen met een leuke uitstap naar KinderRijck. Dik verdiend, voor al hun vrijwillige inzet op hun favoriete speelplek(ken).  
Riki Rangers helpen mee om de speel- en ontmoetingsplekken in hun dorp veilig en proper te houden. Als zij ideeën hebben om de speelplek nog leuker te maken, dan laten zij dit aan de Jeugddienst weten. 

Mei: Riki's speeldagen

Wij kunnen buitenspelen alleen maar aanmoedigen. Daarom trekt de Riki's Speelbus tussen mei en eind september (m.u.v. de zomervakantie) elke woensdagnamiddag naar een ander dorp. De speelbus zit boordevol leuk sport- en spelmateriaal voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Plezier gegarandeerd dus!

Via dit project zetten wij opnieuw in op decentraal werken, spelen en ont​moeten in eigen dorp. Een belangrijke peiler in ons kind- en jeugdvriendelijk beleid.

Juni: Belevingsonderzoek in de klas

In oktober 2022 startte onze Jeugddienst met een groepstraject rond belevingsonderzoek. Bij belevingsonderzoek gaan we op zoek naar hoe kinderen en jongeren hun leefwereld benaderen, ervaren en er betekenis aan geven. We doen dus onderzoek naar wat er leeft bij kinderen en jongeren in onze gemeente. Op die manier willen wij komen tot duidelijke beleidsadviezen en acties voor de volgende jaren. Op dit moment zitten we in fase 2 van het onderzoek, waarbij we in gesprek gaan met de kinderen en jongeren via verschillende (speelse) methodieken

              

Juli: Extra dag Speelpleinwerking

Tot en met de zomer van 2022 was er op dinsdag, donderdag en vrijdag Speelpleinwerking. Op woensdag was er Grabbelpas. Omdat wij zowel van ouders als monitoren hoorden dat zij graag een extra dag erbij zagen, hebben we 2023 gebombardeerd tot testzomer. In de zomer van 2023 werd ook de maandag toegevoegd als speelpleindag. Zo was er vanuit de Jeugddienst elke dag een activiteitenaanbod. De extra dag bleek een schot in de roos. We blijven dit dus uiteraard verderzetten.

Augustus: Opstart JAC Bilzen-Hoeselt-Riemst

Vanaf nu kan je ook terecht bij JAC Riemst. JAC staat voor het jongerenaanbod van het CAW. Alle jongeren van 12 t.e.m. 25 jaar kunnen er gratis terecht wanneer ze nood hebben aan een luisterend oor. Je kan er terecht voor vragen rond uiteenlopende thema's: problemen thuis/op school, zelfvertrouwen, faalangst, wonen, seks, relaties, geld...

JAC Riemst is een onderdeel van JAC Bilzen-Hoeselt-Riemst. Het JAC-lokaal is gevestigd in Herderen, Sint-Jansstraat 8b.
Wil je een afspraak maken? Neem contact op via de algemene kanalen van het JAC. Je wordt dan doorverwezen naar de contactpersoon voor Riemst. 

September: Laatste hand aan Kompas Kind- en Jeugdvriendelijk Riemst

Op 27 oktober 2023 moet onze gemeente haar definitieve document van het Kompas Kind- en Jeugdvriendelijk Riemst indienen. Dit document wordt beoordeeld door een jury die bestaat uit experten op vlak van kind- en jeugdvriendelijkheid. In februari 2024 moeten we aan diezelfde jury vertellen over het traject dat we de afgelopen jaren afgelegd hebben. Zij beslist of wij opnieuw het label van kind- en jeugdvriendelijke ontvangen of niet. We zetten nu dus alles op alles hiervoor!

Oktober: Afronding belevingsonderzoek - Riki meets warme William

Afronding belevingsonderzoek
In oktober ontvingen we van Bataljong de laatste resultaten van onze analyse van het belevingsonderzoek. De Jeugddienst legt zelf de laatst hand aan de resultaten en gebruikt deze om de prioriteiten voor kind- en jeugdvriendelijk Riemst verder uit te zetten en finaliseren. Zo kunnen we de volledige resultaten naar de Gemeenteraad en het Schepencollege brengen. Daarnaast overleggen we uiteraard ook met andere (interne) diensten waarvoor deze resultaten belangrijk zijn (bv. mobiliteitsplan). 

Riki meets Warme William
Deze activiteit kadert binnen de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg en is een intergemeentelijke samenwerking tussen verschillende gemeentes, steden en partnerorganisaties.
Riki voelt zich niet goed in zijn vel. De drukke zomer is voorbij en hij voelt zich eenzaam. Hij praat erover met zijn vriend, Warme William. Ze besluiten om aan alle kindjes een boekje voor te lezen over vriendschap en veerkracht. Daarna volgen er maar liefst vier workshops waaraan de kinderen (en hun ouders) kunnen deelnemen: een lachsessie, ouder-kind-yoga, ouder-kind-muzieksessie en knutselen met Warme William. Op die manier leren de kinderen op een speelse manier dat zij altijd bij hun Warme William terecht kunnen als ze met iets zitten!

November: (Her)aanleg speel- en ontmoetingsplek Vroenhoven

Op basis van buurtparticipatie werd een nieuw ontwerp voor de gedeeltelijke heraanleg van de speel- en ontmoetingsplek van Vroenhoven gerealiseerd. De speeltuinbouwer legde de plek deze maand opnieuw aan en installeerde de nieuwe speel- en ontmoetingselementen. Het voetbalveldje werd verhuisd naar het grasveld tegenover de huidige speelplek. 

  

December: Indiening nieuw dossier Kind- en Jeugdvriendelijk Riemst

In 2024 zullen wij 6 jaar in het bezit zijn van het label kind- en jeugdvriendelijke gemeente. Na 6 jaar moet je het label opnieuw binnenhalen. Daarom werkten wij in 2023 keihard aan ons nieuwe dossier voor ons kind- en jeugdvriendelijk Riemst. Het dossier werd eind oktober officieel ingediend, maar ook daarna zaten wij niet stil. We zorgden voor een terugkoppeling van het dossier voor gemeenteraad en schepencollege, maar zijn ook volop bezig met het delen van onze resultaten van het belevingsonderzoek, enzovoort. Duimen jullie met ons mee voor een verlenging van het label? 

Tongersesteenweg 8 | tel. 012 44 03 72 | jeugd@riemst.be