Zorgfasenplan voor 5000 bomen

Riemst heeft 5000 bomen, wat betekent dat het beheer en onderhoud ervan heel wat werk, tijd en planning vraagt. We baseren ons hiervoor op het Zorgfasenplan, uitgewerkt door het gespecialiseerd bedrijf Pius Floris Boomverzorging. Zij verzorgen het boombeheer en onderhoud in onze gemeente, zodat we blijven voldoen aan onze zorgplicht en daarnaast de kwaliteit van het bomenbestand verbeteren.

Veiligheidscontrole
In een eerste fase werden alle bomen in onze gemeente in kaart gebracht. Op die manier beschikken we over een volledige inventaris. Hierop werd tevens een veiligheidskeuring uitgevoerd. Dit betekent dat alle bomen gecontroleerd worden op visueel waarneembare gebreken of signalen die duiden op verborgen gebreken. Bij boomadvies wordt onder meer gelet op de schors, de aanwezigheid van zwammen, de aanhechting van takken en de aanwezigheid van reparatieweefsel.

Wat blijkt? In Riemst werden 4.354 bomen goedgekeurd, 99 bomen werden afgekeurd. Daarnaast werden 94 bomen aangeduid als risicobomen en 145 bomen zijn attentiebomen, dit wil zeggen dat ze een zichtbaar gebrek vertonen maar geen risico vormen. Dankzij deze kwaliteitscontrole weten we duidelijk welke bomen eerst aangepakt moeten worden, dit alles wordt opgenomen in een zorgvuldig bomenbeheerplan.

De bomen kunnen bovendien opgedeeld worden in fases, al naargelang de leeftijd van de bomen. In Riemst bevinden 4.354 bomen zich in de jeugdfase, 1.335 bomen in de half-volwassen fase, 313 in de volwassen fase en 510 bomen in de eindfase.

Onderhoud volgens welbepaalde planning
Om het onderhoud van de bomen zo efficiënt mogelijk aan te pakken, werd de gemeente verdeeld in vier deelgebieden. Dit jaar worden de bomen in deelgebied 4 gesnoeid (Kanne, Vroenhoven, Zussen en Riemst), een eventuele achterstand wordt bijgewerkt,  alle knotbomen worden herknot en klachten worden afgehandeld. In de komende jaren komen de andere deelgebieden aan de beurt. Zo ontstaat er een 2 tot 4-jarige cyclus, waarin de bomen allemaal onderhouden worden. Uiteraard wordt hier steeds rekening gehouden met de fases van de bomen en de veiligheidscontroles. Alle bomen zijn opgenomen en op de kaart gezet in een beheerprogramma, waarin alle data wordt verwerkt.