Weg met sluikstort en zwerfvuil

In 2017 heeft onze technische dienst maar liefst 123 ton zwerfvuil opgeruimd. Zo’n 60 ton daarvan is afkomstig van sluikstorters. Dat aantal willen we naar benden halen, door overtreders sneller te vatten en te beboeten.

Sluikstortcamera’s
De gemeente sloot zich daarom aan bij het s-Lim project, dat de mogelijkheden onderzoekt om camerasystemen aan te kopen op provinciaal niveau. In tussentijd huurt de gemeente het systeem met camera om gedurende een aantal maanden ervaring op te doen en actief de strijd aan te binden tegen het sluikstorten.

De gemeente heeft 1 persoon in dienst die fulltime zwerfvuil en sluikstort opruimt. Daarnaast maakt deze medewerker alle vuilnisbakken op openbaar domein leeg en ruimt het afval dat zich in de omgeving bevindt, op.
Onlangs werden 48 nieuwe vuilnisbakken aangekocht om de oude, beschadigde afvalbakken te vervangen. Via acties zoals De Mooimakers of de Zwerfvuilactie ‘Straat.net’ trachten we te sensibiliseren en onze inwoners aan te moedigen om de omgeving proper te houden. De vrijwilligers die deelnemen aan deze acties verdienen een dikke dankjewel!

Wil jij ook een Mooimaker worden? Claim jouw favoriete plekje via www.mooimakers.be/actiekaart. Het nodige materiaal ontvang je via de gemeente.

Boete voor overtreders
Sluikstorten is afval achterlaten waar het niet mag, op momenten waarop het niet is toegelaten en/of in de verkeerde bakken. Wie betrapt wordt op sluikstorten, mag zich bovendien aan een fikse boete verwachten. Samen met de politie treden we kordaat op. Sinds begin 2017 werden er reeds 14 boetes uitgeschreven van om en bij de 500 euro, goed voor een totaalbedrag van 6.500 euro. Een teken dat de controles lonen!

Merk jij zwerfvuil of afval op? Dan kan je dit melden bij de Technische Dienst via td@riemst.be of tel. 012 44 03 70 of via het online meldingsformulier: https://www.riemst.be/nl/meldingen-en-klachten. Ben je getuige van een sluikstort? Aarzel niet om dit bij de politie te melden. Via je smartphone kan je gemakkelijk een foto maken als bewijs, een nieuwe vorm van een bemand camerasysteem.