Getuigenissen Mooimakers: interview met een plaatselijke landbouwer

Iedereen houdt van een propere buurt. Want een propere buurt is een mooie buurt. Ondanks vele goede bedoelingen is dat vaak niet zo gemakkelijk om vol te houden. Toch zetten veel mensen zich dagelijks in om zwerfvuil tegen te gaan: door er melding van te maken of door zelf op te ruimen. Zwerfvuil kan verregaande gevolgen hebben voor mens en dier. Laat je inspireren door onderstaande getuigenissen!

Kom je vaak zwerfvuil tegen? Hoe vaak?

Naar mijn zin veel te vaak. Ik zou je onmiddellijk verschillende zakken kunnen wijzen! Dat is een heel jammere zaak natuurlijk…

Wat voor vuil is dat dan? Kan je voorbeelden geven?

Daar zitten verschillende dingen tussen. Soms zijn het zakken die vol met papier, karton, huisafval,… zitten! Maar vaak zijn het ook gewoon een hoop lege plastic flesjes, lege dozen, blikjes frisdrank enzoverder.

Zie je dat er de laatste jaren meer zwerfvuil te vinden is?

Niet minder in elk geval! Even veel, misschien zelfs meer!

Heb je er als landbouwer al eens last van gehad?

Jammer genoeg hebben we er veel last van! Als ik mijn aardappelen moet oogsten, moet ik eerst mijn veld gaan controleren op zwerfvuil. Anders kan ik niet oogsten! Grote kartonnen dozen, lege flessen, kleine doosjes,… ik moet het allemaal oprapen voordat ik kan oogsten.

Zo is er laatst hier in de buurt een hoop vuil gegooid in het maisveld. De boer had de zak niet zien liggen en toen is hij met zijn machine over het vuil gereden. Het vuilnis dat in de zak zat werd mee versnipperd en uiteindelijk aan de koeien gegeven als eten! Er was een koe heel ziek van geworden, omdat een stukje metaal doorgeschoten was naar het hart van het beestje. Ze hadden de dierenarts nog laten komen, maar die kon niets meer doen. De koe is er aan gestorven…

Op welke plaatsen kom je zwerfvuil vooral tegen?

Ik kom het overal tegen! Op de stoep, langs het fietspad en op mijn velden zelf. Heel vervelend!

Heb je ooit al eens sluikstorters bezig gezien?

Wij hebben ook een stuk grond in Hees, en hebben daar ooit eens een sluikstorter zijn afval zien gooien. Hij stond gewoon met zijn auto op ons veld! ! We hadden geen tijd om de man aan te spreken, maar hebben toen wel zijn nummerplaat opgeschreven en doorgegeven aan de veldwachter. Dat is ondertussen al meer dan 10 jaar geleden, dus ik weet niet wat er daarna mee is gebeurd! Maar twee dagen later waren de vuilniszakken gelukkig weg.

Hoe zou jij het zwerfvuil probleem oplossen?

Ik zie de laatste tijd vaak dat de kinderen veel afval achter laten. Ze fietsen terug van school, drinken hun flesje water leeg en hupsaké, ze gooien het op de grond. Ik zou dus beginnen met een goede opleiding op school zelf. Zodat de kinderen weten dat het niet goed is voor het milieu, maar ook voor landbouwers!

Een ander idee is om ook de vuilniszakken die achtergelaten worden beter te controleren. Zoeken naar adressen om dan de sluikstorters zo op te sporen en te straffen, dat verdienen ze wel.