Geef asbest geen kans!

Vorige eeuw werd asbest op grote schaal gebruikt en hoewel dit nu verboden is, zijn er nog heel wat asbesthoudende materialen aanwezig in gebouwen van voor 2001. Hier zijn gezondheidsrisico’s aan verbonden. Stel daarom een deskundige aan om een asbestinventaris op te maken, je ontvangt hiervoor een gemeentelijke subsidie.

Asbest werd vaak gebruikt omwille van eigenschappen als hittebestendig, onbrandbaar, slijtvast, thermisch en akoestisch isolerend,… Het gebruik is nu verboden, maar toch is asbest nog vaak aanwezig in gebouwen van voor 2001. De toepassingen van asbest zijn niet altijd zichtbaar. Golfplaten zijn gekend, maar er kan ook asbest zitten in plaasterisolatie, imitatiemarmer, vals plafond, lambrisering, onderdakplaten, (dak)leien, vensterdorpels, asbestcementplaten, schouwpijpen,…

Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico’s, vooral bij het onzorgvuldig omgaan met asbest bij afbraak- of verbouwingswerken. We streven dan ook naar een versnelde afbouw van asbesthoudende materialen, dit is het gecontroleerd en veilig ontmantelen en verwerken ervan.

Vraag advies met hulp van gemeentelijke subsidie

Indien je vermoedt dat er asbest aanwezig is in je woning kan je door een deskundige een inventaris laten opmaken. Je ontvangt hierbij een gemeentelijke subsidie. Om in aanmerking te komen vul je het aanvraagformulier in, dat terug te vinden is op www.riemst.be/wonen/milieu en bezorg je dit samen met je factuur aan de dienst Milieu via milieu@riemst.be.

Meer info:  www.ovam.be/milieu-gezondheid/asbest.