Een wespennest, wat nu?

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zijn wespen nuttige insecten. Ze eten muggen, vliegen en hun larven en zijn dus natuurlijke insectenverdelgers. Een nest in een weide, bos of natuurgebied doet niemand kwaad en laat je best met rust. Enkel bij overlast of mogelijk gevaar, is een verdelging aangewezen.

Wesp, bij, of hommel?
WespBijHommel
zeer slank, 1 tot 2 cm grootslank

mollig

glad en onbehaardlicht behaardoveral sterk gehaard
felgeel-zwart gestreept achterlijfbruin-zwart gestreept achterlijfzachtgeel/oranje/wit-zwart gestreept achterlijf
verdelging bij overlastbeschermde diersoort, ophaling door imkerbeschermde diersoort, nooit verdeling, eventueel ophaling door imker
Voorkomen is beter dan genezen

Een wespennest zit meestal veilig verscholen en warm: in de spouwmuur, rolluikkast, op zolder, onder het dak of de grond,… Wespen zijn ook dol op zoet. Bij goed weer, vermijd je buiten beter een tafel vol zoete hapjes en drankjes. Ook afval trekt wespen aan, zet het zover mogelijk uit de buurt van je terras of tuin. Parfums, deodoranten en doucheproducten met zoete geur kunnen ook wespen lokken. Wespenvallen met lok- of zoetstof op strategische plekken in de tuin, kunnen wespen weghouden van je lievelingsplekjes zoals je terras.

Melden van een wespennest

De brandweer krijgt, zeker tijdens een warme zomer, veel meldingen voor verdelgingen binnen. In 2018 waren dat 8.212 meldingen, vergeleken met 4.147 meldingen in 2016. Wil je snel geholpen worden? Vraag dan een verdelging aan via het e loket. Vul het e-formulier in op www.bwol.be/e-loket en verstuur. Jouwaanvraag komt rechtstreeks in de verdelgingslijst van de brandweer te staan. Je ontvangt hiervan een ontvangstbevestiging in je mailbox. Meer tips op www.bwol.be/wespen en www.bwol.be/faq-wespenverdeling.