De junikevers vliegen uit

Het kan voorkomen dat u buiten zit en plots een kever uit de lucht ziet vallen. Eng, maar zeker niets om bang van te zijn. De junikever is het kleine broertje van de meikever, en vliegt uit bij schemering.

De kevers cirkelen in zwermen rond boomtoppen of elektriciteitspalen en zijn daar op zoek naar een partner om te paren. Als het vrouwtje een mannetje naar haar zin heeft gevonden en de daad verricht heeft, laat ze zich meteen vallen om ergens haar eitjes te gaan leggen. 

De kevers brengen eerst twee tot drie jaar onder de grond door als dikke, witte larven. Daarna ontpoppen ze tot bruinachtige behaarde kevers. In tussentijd is het mogelijk dat u schade aan uw gazon ondervindt.

Schade en wering

Door vreterij aan de wortels van gewassen zijn de kevers soms schadelijk in land- en tuinbouwgebieden of op sportvelden. De kevers voeren een ‘rijpingsvreterij’ uit aan velerlei houtsoorten (om eitjes in eierstokken te kunnen laten rijpen voordat eiafzetting plaatsvindt), waarbij zelden schade van enige betekenis ontstaat.

Vooral in de avondschemering rond mei en juli is het verstandig deuren en vensters te sluiten of te voorzien van goed sluitende horren. De larven worden gegeten door vogels zoals de kauw (Corvus monedula). Het plaatsen van een licht in de tuin kan als aantrekkingsmiddel gebruikt worden om andere delen van tuin en terras te ontlasten.

Bestrijding

Aangezien de kevers en larven onschadelijk zijn voor mens en dier, en schade aan gebouwen en materialen niet optreedt, is bestrijding niet noodzakelijk en dus het gebruik van bestrijdingsmiddelen af te raden.

Bij schade aan planten is een biologische bestrijding, toegepast met insectenparasitaire aaltjes (nematoden van de soort Heterorhabditis bacteriophora, eventueel mogelijk. ( te verkrijgen bij elk tuincentrum )