NATUURBEHEER

Wat

Het subsidiereglement heeft tot doel: het beheer van kleine landschapselementen en van natuur- en reservaatgebieden te ondersteunen. Hieronder wordt o.a. verstaan maaien en afvoeren van maaisel bij hooilandbeheer, kappen en knotten van bomen, hakhoutbeheer, opruimwerken, vrijstellen aanplantingen, aanplantingen, onderhoud kleine landschapselementen, uitvoering van beheersplan, activiteiten met betrekking tot het GNOP. – de verenigingen sensibiliseren en te stimuleren tot inzet voor natuurbeheer, -behoud en -herstel.

Voorwaarden

Natuur- en milieuverenigingen die het behoud van de natuur en het leefmilieu tot doel hebben met een actieve werking in Riemst, kunnen beheersdagen voor andere verenigingen inrichten op het grondgebied van Riemst.

Deze verenigingen moeten minstens twee beheersdagen per jaar inrichten om in aanmerking te komen voor de subsidie. De inrichtende vereniging brengt de milieuambtenaar minstens 14 dagen op voorhand schriftelijk op de hoogte van de activiteiten met vermelding van:

  • omschrijving van de aard van de activiteit
  • datum, en plaats van de activiteit met aanduiding op stafkaart
  • naam van de deelnemende vereniging
  • contactpersoon

Elke vereniging, erkend door één van de gemeentelijke adviesraden, kan deelnemen aan deze beheersdagen. Het aantal deelnemers moet in verhouding zijn tot het uit te voeren werk.

Procedure

Na uitvoering van de beheerswerken dient de inrichtende vereniging een grondig gemotiveerd verslag op te stellen en in te dienen bij de milieudienst, binnen 30 dagen na de werken. Dit verslag omvat:

  • omschrijving van de uitgevoerde werken (aard, hoeveelheid oppervlakte,...)
  • aantal deelnemers per vereniging en het aantal effectief gepresteerde manuren

De dienst grondgebiedzaken milieu heeft volledige controle recht om de werkzaamheden tijdens iedere beheersdag. De milieuambtenaar beoordeelt de werken naar kwaliteit en uitvoering en adviseert het college van burgemeester en schepenen. hierover. Het college beslist of de subsidie zal toegekend worden.

De inrichtende vereniging maakt de beheersdagen bekend via de gebruikelijke infokanalen, zoals de Weekkrant, de Belleman, de gemeentelijke info, lokatekst, enz. Deze bekendmaking gebeurt minstens 14 dagen voor de aanvang van de werken.

De inrichtende vereniging sluit een verzekering af voor de vrijwilligers die meewerken en legt de bewijzen voor aan de gemeente.

Bedrag

De betoelaging is als volgt:

  • de inrichtende vereniging ontvangt 50 EUR/dagdeel van 3 uren + 2,5 EUR/deelnemer meer dan 5;
  • elke deelnemende vereniging ontvangt 3,5 EUR, per gepresteerd manuur. Het maximum bedrag van de subsidie voor de inrichtende vereniging bedraagt 1.240 EUR per jaar. Het maximum subsidiebedrag voor de deelnemende vereniging bedraagt 745 EUR per jaar,