Tegelwippen

Riemst neemt van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Tijdens dat kampioenschap daagt Riemst een andere gemeente uit om zoveel mogelijk tegels uit te breken of te 'wippen' en te vervangen door groen.

Het doel? Massaal ontharden en vergroenen. We roepen alle inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen op om te ontharden en zo de overwinning binnen te halen.

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door. De campagne 'Vlaams Kampioenschap Tegelwippen' past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken.

Een groen Vlaanderen ziet er niet alleen mooier uit, het heeft nog meer voordelen:

  • door plaats te maken voor planten, maak je je tuin aantrekkelijker voor grote en kleine dieren;
  • regenwater krijgt opnieuw de kans om in de bodem te dringen;
  • jouw tuin en gemeente worden koeler;
  • een groene tuin is goed voor jouw mentale gezondheid.

Meer info over het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen ontdek je op www.vk-tegelwippen.be. Je vindt er ook heel wat inspiratie om mee aan de slag te gaan.

De spelregels?

De spelregels zijn simpel: je breekt zoveel mogelijk tegels of andere verharding uit en vervangt die door groen of bijvoorbeeld een wadi. Hoe meer deelnemers er meedoen, hoe meer verharding er verdwijnt en hoe meer regenwater er in de bodem kan infiltreren. Zo beschermen we Vlaanderen en onze prachtige gemeente Riemst beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Als bonus leven de straten op, creëren we meer biodiversiteit en is het aangenamer wonen, werken en vertoeven in Riemst.

Ook deelnemen?

Heb je veel te veel nutteloze verharding liggen in jouw tuin? Of ben je die betonnen oprit meer dan beu? Breek uit, vergroen en geef opnieuw ruimte aan hemelwater om te infiltreren. Om mee te doen aan het klassement en toffe prijzen te winnen moet je de gewipte tegels en andere verharding registreren via de website van het VK tegelwippen. Ook verenigingen, bedrijven en lokale handelaars kunnen deelnemen.

Elke maand, met uitzondering van juli, selecteert een jury op basis van de inzendingen van de voorbije maand de leukste en meest inspirerende onthardingsactie. Deze ‘publiekswipper van de maand’ wint een sponsorpakket, dat onder andere bestaat uit bloemenzaad en ander tuinmateriaal. De bekendmaking van de publiekswinnaar vindt telkens plaats rond de laatste dag van de maand. En ook als gemeente kunnen we in de prijzen vallen door zoveel mogelijk tegels te wippen.

Subsidie voor de Riemstenaar!

  • Wist je trouwens dat je in Riemst nog op andere manieren de strijd tegen verharding kan aangaan? Wil je je voortuin ontharden? Vraag dan als particulier een subsidie voor het ontharden en vergroenen van particuliere voortuinen van max. 400 euro aan.
  • Heb je geen voortuin? Dan kan je een geveltuintje aanleggen. Als je toelating krijgt, ontvang je na de aanleg van je geveltuintje een subsidie van max. 50 euro.
  • Staat er een boom in je straat? Dan kan je de boomspiegel adopteren van deze boom. De gemeente gaat na of de verharding kan weggewipt worden rond de boom. Na de aanleg van je boomtuintje ontvang je een subsidie van max. 50 euro.

Help jij mee om Riemst om te toveren van grauw grijs naar geweldig groen? Gewoon doen! Wil je graag meer info over de subsidies? Contacteer dan de milieudienst via milieu@riemst.be.

Onthardingsprojecten van de gemeente zelf?

  • Op het kruispunt van de Burgemeester Coenegrachtslaan en de Schepen Salsstraat wordt een zone onthard en vergroend. Weldra worden hier ook extra bomen geplant.
  • De bochten in Heukelom-Dorp worden versmald waardoor er meer ruimte komt voor groen en bomen.
  • De parkeerplaats bij het voetbalveld van Millen werd in een nieuw kleedje gestoken. De steenslag werd verwijderd en de parking werd voorzien van waterdoorlatende parkeerplaatsen met veel plantvakken.