Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Op zoek naar een assistentiewoning of serviceflat?

Zelfstandig blijven wonen in de eigen, vertrouwde buurt is de wens van veel ouderen. Een aangepaste en veilige woning is daarbij belangrijk. Een assistentiewoning (serviceflat of zorgflat), een door de Vlaamse overheid erkende woonvorm, kan een kwaliteitsvol antwoord bieden. Enkel wanneer er sprake is van ‘erkende’ assistentiewoningen heeft men als huurder bepaalde kwaliteitsgaranties die opgevolgd worden door Zorginspectie. Enkele voorbeelden van de wettelijke vereisten zijn: iedere assistentiewoning heeft een minimale afmeting, is rolstoeltoegankelijk, heeft handvatten in de badkamer, beantwoordt aan strenge brandveiligheidsnormen,…

Je kan er bovendien ook beroep doen op een woonassistent, die kan helpen met de praktische organisatie of toeleiding naar bijvoorbeeld thuiszorgdiensten. De bedoeling is dat jij als bewoner een grote zelfstandigheid behoudt. Maar als er plots toch hulp nodig is, dan is crisis- en/of overbruggingszorg beschikbaar in afwachting van reguliere zorg. Jij kan zelf kiezen wie en wanneer jou zorg en/of diensten komt verlenen in de woning. Een erkende assistentiewoning heeft ook gemeenschappelijke ruimtes, waar je andere mensen kan ontmoeten.

Momenteel zijn er 21.396 assistentiewoningen en er komen er elke dag bij. De minimumleeftijd is 65 jaar, maar in bepaalde situaties kunnen ook jongere mensen kiezen om in een assistentiewoning te wonen.
De gemiddelde dagprijs bedraagt ongeveer 35 euro, maar is afhankelijk van o.a. de ligging, het aantal slaapkamers, het al dan niet aanwezig zijn van een tuin,…

Om jou te helpen bij het vinden van een goede assistentiewoning heeft de Vlaamse overheid een checklist opgesteld. Die checklist toont aan waar je als huurder of koper op moet letten en helpt je de juiste keuze te maken.
Deze checklist, samen met alle overige informatie, vind je terug op de website http://www.checkassistentiewoning.be/


Comments