Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Groen licht voor herinrichting pleinen Vroenhoven, Zichen en Zussen

In januari kondigde burgemeester Mark Vos het pleinenplan al aan tijdens de nieuwjaarsreceptie, nu is het zover, de gemeenteraad heeft op 3 juli 2017 groen licht gegeven voor de heraanleg van de dorpspleinen in Vroenhoven, Zichen en Zussen. De pleinen worden heringericht, om meer beleving te creëren in de dorpen en de leefbaarheid en veiligheid te vergroten.

De nieuwe pleinen worden voorzien van voldoende verblijfsruimte, om een meerwaarde te creëren voor de inwoners van de dorpskernen. Zo worden de pleinen voorzien van kwaliteitsvol straatmeubilair en moderne groenvoorzieningen.

Mark Vos, burgemeester: ‘De beleving op de pleinen staat centraal. Zo werd er rekening gehouden met de evenementen die in de dorpskernen plaatsvinden. We willen een plek creëren waar het voor jong en oud een meerwaarde is om elkaar te ontmoeten.

De herinrichting komt ook de verkeersveiligheid ten goede.

Guy Kersten, schepen van Verkeersveiligheid en Dorpsversterking: ‘Naast de beleving is de veiligheid op de dorpspleinen een absolute prioriteit. Zo hebben we rekening gehouden met de schoolomgeving in Zussen en Vroenhoven. Het parkeren zal gestructureerd worden, de leesbaarheid in het verkeer verduidelijkt en er is veel aandacht voor de voetgangers.

Deze ingrepen kaderen in het actieplan 2020 en het zogenaamde pleinenplan.

Mark Vos, burgemeester: ‘Aan het begin van de legislatuur heeft het gemeentebestuur een inventaris opgemaakt van de pleintjes in de openbare ruimte en daarrond een visie ontwikkeld. Dit werd gebundeld in het pleinenplan. Naast de verkeersveiligheid is dit plan ook een investering in de leefbaarheid van de dorpen, doordat er een mooie ontmoetingsplek wordt gecreëerd.’

Recent werd ook het plein aan de St. Jansstraat in Herderen en het plein aan de school in Heukelom heringericht. Ook de werken aan het plein in de Zagerijstraat in Membruggen worden momenteel afgerond.

Guy Kersten, schepen van Verkeersveiligheid en Dorpsversterking: ‘In het kader van het pleinenplan willen we de mensen samenbrengen en in elke dorpskern een mooi plein aanleggen. De komende jaren voorzien we ook nog een opwaardering van het plein De Mheer in Vlijtingen en een nieuw plein aan de school en zaal in Genoelselderen’.

De aanleg wordt zo spoedig mogelijk opgestart, in samenspraak met de aannemer wordt de startdatum bekeken. Het pleintje in Vroenhoven is goed voor een investering van 405.716 euro, dat in Zussen voor 426.653 euro en dat in Zichen voor 311.858 euro.

Plein Vroenhoven

Plein Zichen

Plein Zussen