Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Nieuws

Op zoek naar de burcht van Zussen

Volgens de archieven werd er in de 14de eeuw een burcht gebouwd door de familie Van der Marck, ter hoogte van de huidige Burchtstraat in Zussen. Hoe deze burcht er heeft uitgezien en wat er van overgebleven is, is nog niet geweten. Om klaarheid te scheppen start de gemeente Riemst in samenwerking met IOED Oost een niet-gravend archeologisch onderzoek.

Op 15 december 1482 werden de Maastrichtenaren bij de zogenaamde slag van Zichen verslagen door Luikse strijders, onder aanvoering van Everhard van der Marck. Hierbij vielen zo’n 500 doden. Volgens latere (volks)verhalen werd er voor de 500 gesneuvelden een kapel opgericht als boete.

Tim Vanderbeken, Archeoloog-Consulent Ondergronds Erfgoed IOED Oost: “De burcht zelf zou later afgebroken zijn door de Prinsbisschop, met uitzondering van twee torens. Via een niet-gravend archeologisch onderzoek willen we verifiëren of dit verhaal klopt, of er effectief twee torens waren en wat er nog van overgebleven is.”


Herdenking Roosburgramp op maandag 5 juni

Op 23 december 1958 stortte in Zichen-Zussen-Bolder de mergelberg Roosburg in. Bij deze ramp vielen 18 doden en tientallen gewonden. Ook dit jaar herdenken we de gebeurtenissen op maandag 5 juni, om 10.30 u. aan het Roosburgmonument in Zichen. Vervolgens vindt er een herdenkingsmis plaats, opgeluisterd door de parochiale koren van Zussen en Zichen-Bolder, gevolgd door een bloemenhulde. Voor mensen die de herdenking willen bijwonen maar niet goed te been zijn, worden stoelen voorzien. Voor meer informatie kan je terecht bij Dries Maziers, tel. 012 45 46 81. 


Hoor jij de bijtjes en wespen al zoemen?

Met de zomer in aantocht, komen ook de bijen en wespen opnieuw tevoorschijn. Van beiden zijn er zeer veel verschillende soorten. Maar wat is het verschil? Wat is hun nut? En wat doe je als je een nest ontdekt?

Honingbijen leven in een grote groep, de solitaire (onze wilde) bijen leven alleen. Het volk van honingbijen bestaat uit een koningin, werksters en darren. Werksters leven slechts enkele maanden, de koningin enkele jaren. Darren zorgen voor de bevruchting van een nieuwe koningin. Bijen overwinteren in een korf of een boomstronk, waarbij ze de ingang afsluiten met was.

Wespen zijn meestal geel en zwart gestreept en leven in groep in een zelfgebouwd nest. Een wespenvolk leeft slechts 1 jaar. Aan het begin van de winter sterven de werksters en de koningin. Bevruchte jonge koninginnen vliegen uit en overwinteren in kleine spleten, vaak in huizen.

Nuttige beestjes


Wielerwedstrijd op zaterdag 20 mei 2017

Op zaterdag 20 mei 2017 vindt in Zichen een wielerwedstrijd voor Junioren plaats. Het parcours loopt langs volgende straten: Visésteenweg, Toekomststraat, Merestraat, Bergstraat, Bolderstraat, Op de Dries, Kabienstraat, Piepestraat, Kerkstraat, Wonckerweg, Roosburchtstraat, Visésteenweg.

Voor de wedstrijd van 10.00 u. tot 14.15 u. en na de wedstrijd van 18.00 u. tot 19.00 u. gelden volgende afspraken:


Internationale dag tegen homofobie en transfobie

Op woensdag 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Op die dag vragen we extra aandacht voor de discriminatie van holebi's ( = homo's, lesbiennes en biseksuelen) en transgenders.

Over heel de wereld worden er acties gevoerd om solidariteit te tonen met holebi's en transgenders en beleidsmakers attent te maken op holebi- en transfobie. Ook onze gemeente is begaan met al zijn inwoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Discriminatie, op welke basis dan ook, vindt het gemeentebestuur onaanvaardbaar. Daarom zie je op  17 mei de regenboogvlag uithangen aan het gemeentehuis!

Vragen?

Heb je vragen over homofobie, transfobie of genderidentiteit? Dan kan je terecht op de anonieme hulp- en informatielijn, de Holebifoon: www.holebifoon.be.

Discriminatie melden

 

Wil je discriminatie melden, dan kan je terecht bij de discriminatiemeldpunten:


Gratis fietstocht 'De Natuur is jarig' en opening Molenbeemd op zondag 21 mei

Gratis fietstocht 'De natuur is jarig'

Sinds 2014 werken De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos samen aan het herstel van een corridor van zeldzame kalkgraslanden en matig voedselrijke graslanden langs de bermen van het Albertkanaal. Dit herstel wordt in het door Europa goedgekeurde LIFE-project Pays Mosan gerealiseerd. Natura 2000 en LIFE vieren hun 25ste verjaardag op 21 mei 2017 hopelijk samen met u. Iedereen is van harte welkom op de gratis fietstocht om te genieten van de bloeiende planten en vlinders en een woordje uitleg te krijgen over de jarigen en de geplande werken. De fietstocht start zondag 21 mei om 14.00 uur. Het einde is voorzien rond 16.30 uur. Vergeet wel niet uw eigen fiets mee te brengen en u in te schrijven. U ontvangt dan de startlocatie. Er kunnen 30 fietsers deelnemen. Voor hen is een leuke attentie voorzien. Bij meer inschrijvingen zal een bijkomende fietstocht voorzien worden op een andere datum.

Meer info? Elfriede [dot] schotsmans [at] vlaanderen [dot] be - tel. +32 02 55 38 102 - www.natuurenbos.be


Canadian Brass in Riemst

Op 5 oktober 2017 geeft het koperkwintet Canadian Brass een eenmalig concert in België, dus zorg dat je erbij bent! Het concert vindt plaats in Zaal 't Paenhuys, Paenhuisstraat 11, Riemst, om 20.00 u. en wordt georganiseerd door K.H. Vreugd in Deugd Zussen i.s.m. de gemeente Riemst.

Het wereldvermaarde koperkwintet Canadian Brass is reeds 45 jaar actief, heeft in vrijwel elke concertzaal ter wereld opgetreden, werd door honderden miljoenen mensen op televisie gezien, verkocht wereldwijd 2 miljoen exemplaren van ongeveer 100 albums en voerde bijna 600 nieuwe werken en arrangementen uit. 

Meer info en tickets: www.canadianbrassinriemst.be

 

 

 


Filosoferen met kinderen: Bestaan lieve monsters? Zijn bloemen blij?

Gratis infoavond over filosoferen met kinderen op maandag 22 mei van 19.30 u. tot 21.30 u., georganiseerd door de Opvoedingswinkel Zuid-Limburg.

De infoavond vindt plaats in De Boekerij, Paenhuisstraat 13, Riemst. Spreker: Lies Vanmuysen (VOC). 

Meer info of inschrijven: welzijn [at] riemst [dot] be - info@opvoedingswinkelzuidlimburg - tel. 012 44 03 70. 

 


Inschrijvingen Academie Voeren-Riemst vanaf 1 juni 2017

Wil je een instrument bespelen of leren zingen? Of wil je liever acteur of actrice worden? Aarzel dan niet om je in te schrijven voor muziek- of toneellessen. Kinderen leren vanaf 6 jaar op een speelse manier omgaan met muziek: liedjes zingen, ritmes leren, muzikale spelletjes, knutselen, instrumentjes spelen en bewegen. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen of volwassenen muzieklessen volgen. Naast het aanleren van noten, ritme en theorie staan samen spelen, muziek beleven en regelmatig concerten geven centraal. Kinderen vanaf 8 jaar of volwassenen kunnen ook toneellessen volgen. Met gekke zinnen en rare gedichten krijgen ze de klanken onder de knie en leren ze hun lichaam gebruiken om een echte actrice of acteur te worden. Vanaf 13 jaar kan je terecht in de Pop&Jazz afdeling voor elektrische gitaar, zang of piano/keyboard.


300.000 tombolalotjes om handel te versterken

Met de campagne ‘Denk, Eet, Koop Lokaal’ wil de gemeente Riemst niet alleen de middenstand versterken maar ook de inwoners overtuigen om in eigen gemeente de dagelijkse boodschappen te doen. Deze campagne is het eerste project dat voortvloeit uit de studie van City D om de kleinhandel en de dorpskernen in Riemst te versterken.

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is. Steeds vaker verdwijnen de lokale bakker, slager, buurtwinkel,… uit het dorpsbeeld. De concurrentie van goed uitgeruste handelskernen en online winkelen zijn daar niet vreemd aan. Maar niets is zo gemakkelijk als even om de hoek je dagelijkse boodschappen doen of snel een hapje eten.


Inhoud syndiceren