Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Dienstencentrum

Nieuw: cursussen voor volwassenen!

Tot nu toe bood het Dienstencentrum vooral kortlopende basiscursussen aan, voornamelijk gericht op senioren. Vanaf 1 februari kunnen alle volwassenen die willen bijleren, terecht in het Dienstencentrum voor langlopende cursussen, die leiden tot een certificaat. Hiertoe werd een samenwerking opgezet met het Provinciaal Centrum voor Volwassenonderwijs Voeren (PCVO Voeren). Zij staan met een deskundig en gedreven leerkrachtenteam garant voor toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs. De lessen worden op een open en vriendelijke manier gegeven. PCVO Voeren biedt vooral volwassenenonderwijs met een persoonlijke toets, vanaf de inschrijving tot aan het behalen van het certificaat. 

 

 

 

Praktische informatie

  • Start lessen: vanaf 1 februari 2017 (tot ca. half juni 2017)
  • Lesduur: 20 weken x 3 lestijden van 50 min. per week  (NB: geen lessen tijdens krokus- en paasvakantie)
  • Prijs: 90€ per cursus (= 1,50€ per lestijd)
  • Uurroosters onder voorbehoud van wijziging en voldoende inschrijvingen per cursus
  • Minimum aantal deelnemers: computer en fotografie: min 12 – talen: min. 15
  • Vragen of meer info? Contacteer centrumleider Erik Coenegrachts via tel. 012 21 46 98 of via dienstencentrum [at] riemst [dot] be. Je kan ook langskomen in Dienstencentrum De Linde, Paenhuisstraat 11, van maandag tot donderdag tussen 9.00 u. en 12.00 u.  

Het aanbod

MAANDAG

13:30-16:30        NIEUWE MEDIA

In deze cursus maak je kennis met verschillende aspecten van nieuwe media: o.a. Facebook - Leer alles over WhatsApp - Veilig shoppen op het internet - Online bankieren - Gratis telefoneren met Skype - Bekijk je omgeving door de bril van Google - Een weekend aan zee/Ardennen plannen - Privacy en veiligheid op Internet en Sociale Media -  Wat is Google+ en wat kan je ermee? - Wat is Twitter? -  Clouddiensten

13:30-16:30         SPAANS OP REIS

Ga je graag op reis en wil je je in het Spaans kunnen behelpen in alle mogelijke situaties? Dan is deze cursus iets voor jou! Een aantal thema's die aan bod komen: iets bestellen en betalen in een café of restaurant - een hotelkamer reserveren - een klacht formuleren - de weg vragen en wijzen - jezelf voorstellen en iemand begroeten - vragen hoe het met iemand gaat of hoe jij je voelt - het uur vragen en zeggen - om hulp, uitleg of informatie vragen en die geven - boodschappen doen - bij de dokter - openbaar vervoer - een auto huren – enz.

18:30-21:30         EXCEL 1

In deze Microsoft Excel is de meest gebruikte spreadsheet. Het programma is gebruiksvriendelijk en biedt talloze mogelijkheden. Niet alleen om te rekenen, maar ook om figuren en grafieken toe te voegen. Heb je al enige ervaring met de PC en Windows, maar wil je vooral goed gebruik leren maken van alle mogelijkheden van Excel? Dan is dit de ideale cursus voor jou! Inhoud: Basishandelingen - Eenvoudige formules opstellen - Grafieken maken - Rekenblad opmaken - Verschillende functies gebruiken - Factuur of loonberekening maken

18:30-21:30         ITALIAANS OP REIS

Ga je graag op reis en wil je je in het Italiaans kunnen behelpen in alle mogelijke situaties? Dan is deze cursus iets voor jou! Een aantal thema's die aan bod komen: iets bestellen en betalen in een café of restaurant - een hotelkamer reserveren - een klacht formuleren - de weg vragen en wijzen - jezelf voorstellen en iemand begroeten - vragen hoe het met iemand gaat of hoe jij je voelt - het uur vragen en zeggen - om hulp, uitleg of informatie vragen en die geven - boodschappen doen - bij de dokter - openbaar vervoer - een auto huren – enz.

DINSDAG

13:30-16:30         SOCIALE MEDIA

Sociale netwerken zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Het lezen en plaatsen van berichten en video’s op facebook, Twitter, Youtube, Whatsapp of blogs is inmiddels voor velen een dagelijkse activiteit geworden. Daarnaast zijn we steeds meer geconnecteerd met elkaar via social media. De meeste apps op je smartphone en tablet zijn zelfs sociale media. Heb jij interesse om op een interactieve manier je wereld te verruimen met de mogelijkheden van social media? Wil jij ook op een veilige manier gebruik maken van de belangrijkste toepassingen voor social media? Dan is deze cursus exact wat jij nodig hebt.

13:30-16:30         GPS & GEOCACHING

Als enthousiaste wandelaar wil je de weg natuurlijk niet kwijtraken. Na de cursus ‘GPS & geocaching’ raak je nooit meer het noorden kwijt en benut je maximaal de opties van een gps-toestel. Je leert bovendien deelnemen aan de buitensport geocaching, waarbij een gps-ontvanger wordt gebruikt om ergens ter wereld een zogenaamde cache of verstopplaats te vinden.

18:30-21:30         MOOIE FOTO’S MAKEN

Deze basiscursus digitale fotografie is zowel geschikt voor de hobbyfotograaf als voor de gevorderde amateur.

In deze cursus leer je de noodzakelijke basistechnieken van fotografie: technische mogelijkheden van je toestel (diafragma, sluitertijd, iso-waarde, …), belichting, kleurtemperatuur, compositie, camerastandpunten en perspectieven, beeldende middelen (ritme, diepte), creatieve en artistieke beeldvorming, …

De theoretische lessen worden aangevuld door oefeningen en veldwerk. Na elk deel theorie krijg je specifieke opdrachten, de cursus is doe-gericht. Vaardigheid komt dus door veel oefenen, hetgeen in groep nog boeiender is door de ervaringen van je medecursisten.

18:30-21:30         FRANS 1

Je leert op een praktische manier de basis van het Frans en in een mum van tijd ga je zelf aan de slag. Je oefent zowel in het lezen, schrijven, luisteren als spreken. Mondelinge communicatie staat op de voorgrond.

Je leert je te redden in een aantal algemene dagelijkse situaties. In een ontspannen sfeer behandelen we een zo breed mogelijk gamma aan onderwerpen. We bieden je een flinke startwoordenschat aan en bovendien zorgen we voor een goede grammaticale basis. Het komt er vooral op aan dat je spreekvertrouwen groeit!

WOENSDAG

18:30-21:30         WORD 1

In deze heldere cursus leer je stap voor stap de mogelijkheden van dit veelgebruikte programma kennen.

Word is een zeer veelzijdig en gebruiksvriendelijk pakket. Met deze cursus leer je Word optimaal gebruiken:  Werken met documenten - Tekst corrigeren - Tekenopmaak, symbolen - Werken met tekstdelen - Zoeken en vervangen – Alineaopmaak - Pagina-opmaak - Randen en arcering - Voet- en eindnoten -  Tabellen

18:30-21:30         TABLET / SMARTPHONE

Heb je een tablet of smartphone met minimaal Android 4.0? Leer dan in deze opleiding de mogelijkheden van je toestel ten volle benutten. Tegenwoordig doen miljoenen mensen zo ongeveer alles met hun smartphone en/of tablet. Surfen, e-mailen, fotograferen en filmen, foto’s beheren, films bekijken, live naar TV kijken, naar de radio of naar eigen muziek luisteren, je weg zoeken, chatten met je vrienden, agenda’s en contacten beheren, de krant of een boek lezen… dit en nog véél meer heeft Android te bieden! Van de eerste installatie, aanmelden van google account, aanpassen, beveiliging tot installatie en gebruik van apps: je komt er alles over te weten!

DONDERDAG

13:30-16:30         iPAD / iPHONE

Tegenwoordig doen miljoenen mensen zo ongeveer alles met hun iPad of Iphone. Surfen, e-mailen, fotograferen en filmen, foto's beheren, films bekijken, live naar TV kijken, naar de radio of naar eigen muziek luisteren, je weg zoeken met de ingebouwde kaarten (GPS), chatten met je vrienden, agenda’s en contacten beheren, de krant of een boek lezen...dit en nog veel meer heeft de iPad of iPhone te bieden! Van de eerste installatie tot het gebruik van alle standaard apps en de bespreking van nuttige tips en tricks: je komt er alles van te weten: Instellingen -  Contacten – Appstore – Facetime – Berichten - Werken met Apps – Safari – Mail - Agenda en Herinneringen -  Notities - Kaarten en klokken - Foto’s en video’s – Muziek – Podcasts - Werken met Dropbox, iCloud

18:30-21:30         FOTOBEWERKING MET PHOTOSHOP

Je bent nieuw in fotobewerking en wil op een professionele manier foto’s bewerken, aanpassen en samenvoegen. Je hebt oog voor detail. Je wil graag de geheime tips & tricks kennen om sneller en efficiënter te leren werken. Dan is deze cursus ideaal voor jou.  Je leert de grondbeginselen en noodzakelijke basistechnieken: Resolutie, kleurmodus, bestandstypen - Vormcorrectie: uitsnijden, perspectief, rechtzetten, roteren, canvasgrootte - Selecteren: selectiegereedschappen, randen verfijnen, snelmasker - Lagen: palet Lagen, overvloeimodi, laagstijlen, laagmaskers - Belichting en kleur aanpassen: niveaus, curven, kleurtoon/verzadiging, kleur afstemmen, … - Retoucheren: gereedschappen, ruisfilters

         

Comments