Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Dienstencentrum

Nieuw cursusaanbod!

Zin om iets bij te leren? Schrijf je dan in voor één van de onderstaande cursussen voor volwassenen in Dienstencentrum De Linde, in samenwerking met PCVO Voeren. De nieuwe lessenreekst start vanaf 4 september 2017*. 

Talen

Engels – Duits – Spaans – Italiaans - Frans

Android

Android tablet/Smartphone 1 en 2

Apple

iPhone/iPad 1 en 2

Computer

Nieuwe Media

 

Doe iets met je foto’s

Creëer je eigen website

Filmpjes opnemen en monteren

Creatief met PC

Word

Excel

Creatief

Zelf digitale illustraties maken met Illustrator

 

DPT publiciteit vormgeven met Indesign

Foto’s bewerken – Photoshop 1 en 2

Dig. Fotografie

Digitale Fotografie 1

 

Fotograferen met je smartphone/iPhone

PCVO Voeren staat met een deskundig en gedreven leerkrachtenteam garant voor toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs. De lessen worden op een open en vriendelijke manier gegeven. PCVO Voeren biedt vooral volwassenenonderwijs met een persoonlijke toets, vanaf de inschrijving tot aan het behalen van het certificaat.

*In bepaalde gevallen heb je recht op een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van inschrijvingsgeld. Vraag ernaar !

Praktisch

 • Lesduur: 1 x per week 3 lesuren   (NB: geen lessen tijdens schoolvakanties)
 • Prijs: 90€ voor computercursussen, 180€ voor taalcursussen (gedeeltelijke vrijstelling cursusgeld mogelijk)
 • Uurroosters onder voorbehoud van wijziging en voldoende inschrijvingen per cursus
 • Minimum aantal deelnemers per cursus: 12

Kom op donderdag 24 augustus naar het infomoment! 

Kom op donderdag 24 augustus tussen 18.00 u. en 21.00 u. langs in Dienstencentrum De Linde, Paenhuisstraat 11, Riemst en informeer je over ons cursusaanbod. Je kan ook al meteen inschrijven!

Vragen of meer info? 

Contacteer centrumleider Erik Coenegrachts via tel. 012 21 46 98 of via dienstencentrum [at] riemst [dot] be. Je kan ook langskomen in Dienstencentrum De Linde, Paenhuisstraat 11, van maandag tot donderdag tussen 9.00 u. en 12.00 u.  

Inhoud van de cursussen

Het volledige aanbod kan je vinden via Aanbod_cursussen_PCVO_Voeren.pdf, online inschrijven kan via http://www.online-inschrijvingpcvovoeren.be/.  

TALEN                   

180€ per cursus (sep 2017 -  jun 2018)

 • ENGELS I.I                             ma 09.30 u. of wo 18.45 u.
 • DUITS I.I                               wo 09.00 u.
 • SPAANS I.I                             ma 13.30 u. of do 09.00 u.
 • ITALIAANS I.I                        ma 18.45 u. of di 09.00 u.
 • FRANS I.I                               di 18.45 u.

 

Je leert op een praktische manier de basis van de taal en in een mum van tijd ga je zelf aan de slag. Je oefent zowel in het lezen, schrijven, luisteren als spreken. Mondelinge communicatie staat op de voorgrond. Je leert je te redden in een aantal algemene dagelijkse situaties. In een ontspannen sfeer behandelen we een zo breed mogelijk gamma aan onderwerpen. We bieden je een flinke startwoordenschat aan en bovendien zorgen we voor een goede grammaticale basis. Het komt er vooral op aan dat je spreek-vertrouwen groeit! Een aantal thema's die aan bod komen: iets bestellen en betalen in een café of restaurant, een hotelkamer reserveren, een klacht formuleren, de weg vragen en wijzen, jezelf voorstellen en iemand begroeten, vragen hoe het met iemand gaat of hoe jij je voelt, het uur vragen en zeggen, om hulp, uitleg of informatie vragen en die geven, boodschappen doen, bij de dokter, openbaar vervoer, een auto huren, …

De lessen zijn communicatief en interactief. De nadruk ligt hier op praktisch taalgebruik. De vier vaardigheden (spreken, lezen, luisteren en schrijven) staan centraal.

 

Extra in de kijker: Duits             

Ab jetzt Deutsch lernen in Riemst!

Ongeveer 100 miljoen mensen in Europa spreken Duits. Dat betekent meteen, dat deze taal de meest gesproken taal van Europa is. Om welke reden je ook graag Duits leert, om te reizen of voor je werk, hier ben je aan het juiste adres. Met de kennis van het Duits creëer je voor jezelf oneindig veel mogelijkheden. Je verdiept niet alleen je reiservaring in Duitstalige landen, maar ook in Oost-Europa. Je maakt makkelijker kennis met de plaatselijke cultuur en bouwt wellicht vriendschappen voor het leven op.

Ben je op zoek naar werk in de toeristische sector, dan is het een pluspunt als je de taal meester bent want Duitse toeristen geven veel geld uit en laten zich graag verwennen in hun eigen taal. Door de kennis van het Duits onderscheid jij je van de groep sollicitanten. De meeste hebben immers het Frans en Engels wel onder de knie, maar hebben veel minder tot nauwelijks kaas gegeten van de Duitse taal. Als je dan weet dat Duitsland de eerste exportmarkt is van Vlaanderen, is de keuze snel gemaakt. Je keuze voor het Duits, de taal van het grootste land en de sterkste economie van Europa en ook de grootste exporterende handelsmacht ter wereld, kan je succes en toekomst op de arbeidsmarkt bepalen!

Was immer für Pläne Sie für Ihre Zukunft haben mögen, mit Deutschkenntnissen schaffen Sie sich unendliche Möglichkeiten. Deutsch zu lernen bedeutet Fertigkeiten zu erwerben, mit denen Sie Ihre berufliche und private Lebensqualität verbessern können. Kommen Sie und überzeugen Sie sich!

 

ANDROID            

90€ per cursus (Sep 2017 – Jan 2018)

 • Tablet/Smartphone 1              
  di 13.30 u. of do 18.45 u.

 

Heb je een tablet of Smartphone met minimaal Android 4.0? Leer dan in deze opleiding de mogelijkheden van je toestel ten volle benutten. Tegenwoordig doen miljoenen mensen zo ongeveer alles met hun Smartphone en/of tablet. Surfen, e-mailen, fotograferen en filmen, foto’s beheren, films bekijken, live naar TV kijken, naar de radio of naar eigen muziek luisteren, je weg zoeken, chatten met je vrienden, agenda’s en contacten beheren, de krant of een boek lezen… dit en nog véél meer heeft Android te bieden! Van de eerste installatie, aanmelden van Google-account, aanpassen, beveiliging tot installatie en gebruik van apps: je komt er alles over te weten!

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Verbinding maken, Persoonlijke instellingen, Play store en beheer van apps, Beheer van contactpersonen, Google Chrome, Gmail, Filemanagers, Online cloudopslagdiensten, Office, Apps bijwerken, beheren, Tablet beveiligen, …

 • Tablet/Smartphone 2              
  wo 18.45 u. 

 

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Mobiele netwerken: Je toestel inrichten als hotspot (Tethering), Werken met apps op je Smartphone of tablet, Social media (Facebook, Viber, What’s app, Skype, …), Je verloren toestel lokaliseren en vanop afstand vergrendelen of bedienen, Virusscanners, Aankopen van apps (Google Wallet), Clouddiensten gebruiken (OneDrive, Dropbox, …), Kantoorapps (WPS office), documenten aanmaken, Printen met je tablet, Meerdere e-mailaccounts instellen, Digitale agenda beheren, Foto’s en video’s maken met je mobiele toestel, Online muziek en video’s downloaden, Muziek luisteren (Google play, Spotify, Sonos, ...), Digitaal lezen met je tablet of Smartphone (Google books, Aldiko, ...) (lezen, vertalen, voorlezen, bladwijzers, …), GPS en navigatie (basis), Digitaal notitieboek bijhouden.

 

APPLE                   

90€ per cursus (Sep 2017 – Jan 2018)

 • iPhone/iPad 1                        
  ma 09.00 u. of wo 18.45 u.

 

Tegenwoordig doen miljoenen mensen zo ongeveer alles met hun iPad of Iphone. Surfen, e-mailen, fotograferen en filmen, foto's beheren, films bekijken, live naar TV kijken, naar de radio of naar eigen muziek luisteren, je weg zoeken met de ingebouwde kaarten (GPS), chatten met je vrienden, agenda’s en contacten beheren, de krant of een boek lezen...dit en nog veel meer heeft de iPad of iPhone te bieden! Van de eerste installatie tot het gebruik van alle standaard apps en de bespreking van nuttige tips en tricks: je komt er alles van te weten!

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Instellingen, Contacten, Appstore, Facetime, Berichten, Werken met apps, Safari, Mail, Agenda en herinneringen, Notities, Kaarten en klokken, Foto’s en video’s, Muziek, Podcasts, Werken met Dropbox, iCloud.

 • iPhone/iPad 2                        
  do 13.30 u.

 

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Apps voor allerlei toepassingen gebruiken (doccle, tv-app, iMovie, iPhoto, Pinterest), Apps om je reis vlot te laten verlopen, PDF op iPad/iPhone (met de app PDF EXPERT), Fotoscanner (scan oude foto’s), Social media (Facebook, Viber, What’s app, Skype, Berichten, Chatten, Messenger, Facetime …), Je verloren toestel lokaliseren en vanop afstand vergrendelen of bedienen, Clouddiensten gebruiken (OneDrive, Dropbox, …), Kantoorapps (office365, Google docs, Pages/Numbers/Keynote), documenten aanmaken, Online muziek en video’s downloaden, Muziek luisteren op je mobiele toestel (Spotify, ...), Digitaal lezen (iBooks, ...).

 

COMPUTER                         

90€ per cursus (Sep 2017 – Jan 2018)

 • Nieuwe media                        
  ma 09.00 u.

 

In deze cursus maakt u kennis met verschillende aspecten van nieuwe media: o.a. Facebook - Leer alles over WhatsApp - Veilig shoppen op het internet - Online bankieren - Gratis telefoneren met Skype - Bekijk je omgeving door de bril van Google - Een weekend aan zee/Ardennen plannen - Privacy en veiligheid op Internet en Sociale Media -  Wat is Google+ en wat kan je ermee? - Wat is Twitter? -  Clouddiensten

 • Doe wat met je foto's!            
  di 09.00 u.

 

Heb jij ook zoveel leuke foto’s gemaakt? Van onvergetelijke vakanties, dagjes weg met de familie of gezellige uitjes met vrienden? Zonde om daar niets mee te doen! Maak zelf gemakkelijk de mooiste fotoboeken, kalenders en wenskaarten. Zo blijven je herinneringen prachtig bewaard en krijgen je foto’s de plek die ze verdienen. Cursus mogelijk op PC - tablet – iPad

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Downloaden en installeren van het gratis programma, Foto’s invoegen, verwijderen en bewerken, Teksten toevoegen, Werken met kaders, Afbeeldingen uitlijnen, spiegelen, roteren, uitsnijden, hoeken afronden, schaduw plaatsen, bewerken …, Achtergronden instellen, transparantie wijzigen, Fotoboek/kalender/wenskaart bestellen en thuis laten leveren

 • Websites maken                    
  wo 13.30 u.

 

Start to Web: Bedoeling van dit instaptraject is dat de beginner een kennismaking krijgt met allerlei items binnen het globale geheel van de webdesign en te integreren in elk mogelijk  traject

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Basis html met oa  Kladblok of  online-editor:   https://html-online.com/editor/, Basis CSS:   http://www.cssportal.com/, Basis fotobewerking (Photoshop elements,  etc.…) en integreren in html-pagina’s, Basisoefeningen om kleine websites te maken , Waarom wordt er een database gekoppeld aan een website? En hoe!, Hoe werken ‘responsive websites’:  wat is bootstrap of wat zijn mediaquery’s?, Eenvoudige responsive bootstrap-website maken met ‘mobirise’, Domeinnamen/ hosting/ aanmaak van een database via het controle panel, Het leren werken met ‘Installatron’ om snel applicaties online te zetten (drupal/wordpress, etc…), Een website online: waar staan de bestanden?   FTP!, Overlopen van mogelijkheden om webshops en andere speciale toepassingen op te zetten.

 • Videobewerking                                 
  wo 09.00 u.

 

Je eigen vakantiefilms maken en bewerken. Wil je graag je vakantie-of andere films leren monteren, of goed video-opnames maken?  Met een aantal nuttige tips kan je direct aan de slag. Alles begint met goede opnames , het leren efficiënt  filmen in functie van het doel wat je voor ogen hebt. Met een aantal montagetips zal je film er meteen een stuk professioneler uitzien. Je kan je films uploaden naar YouTube, Vimeo of Facebook.

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Goede opnames leren maken met je eigen digitale camera/Smartphone, Basis videobewerking met software-tool naar keuze, Montagetips, Online zetten (Facebook, Vimeo, YouTube)

 • Creatief op PC                        
  ma 13.30 u.

 

Heb je ook een massa slapende foto's op je computer of in een schoenendoos?  In deze cursus krijg je allerlei doe-tips, van originele wenskaart tot een videoreportage op YouTube.

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Digitale opslag: organiseer je eigen archief / de magie van de Dropbox, Fotografie: op stap met je compact, Fotobewerking: goede scans, moeilijker dan je denkt, Lay-out: uitnodigingen / wenskaarten met pit, Videoreportage: een reeks foto's verenigen in een videoclip, Presentatie: kennismaking met Prezi, de vrolijke broer van PowerPoint   

 • Tekstatelier: Eenvoudige documenten opstellen                    
  wo 13.30 u. 

 

Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma. Bijna iedereen die met de computer werkt komt in aanraking met dit programma. In het bedrijfsleven is Word het tekstverwerkingsprogramma bij uitstek. Beheersing van dit programma is dan ook zeer gewenst! Ook als je Word al langer gebruikt maar nog niet alle mogelijkheden optimaal benut is deze cursus een absolute aanrader!

Microsoft Word 2016 is een zeer veelzijdig en gebruiksvriendelijk pakket dat je leert tekstverwerken op professioneel niveau. Aan de hand van deze cursus leer je Word optimaal gebruiken! Je leert teksten aantrekkelijk en op de juiste manier opmaken en bewerken aan de hand van de vele functies in het programma.  

 • Excel 1                                    
  di 18.45 u.

 

Dit programma heb je nodig voor al je rekenwerk: facturen, rapporten, wisselkoersen, enz. Excel is ideaal om lange reeksen gegevens snel en ordelijk te schikken: je krijgt dus ook alle nodige tips om een overzichtelijke planning te ontwerpen. We beëindigen de cursus met een leuke studie over het creëren van grafieken. Een kort overzicht van de cursusinhoud: Basishandelingen, Eenvoudige formules opstellen, Grafieken maken, Rekenblad opmaken, Verschillende functies gebruiken, Correct kasboek, factuur of loonberekening maken.

 • Excel 2                                    
  ma 18.45 u.

 

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Complexe probleemstellingen, Uitgebreide functies, Gegevensbanken, Draaitabellen, Geavanceerde grafieken.

 

CREATIEF                             

90€ per cursus (Sep 2017 – Jan 2018)

 • Illustrator 1                            
  di 18.45 u.

 

Aan de slag met tekeningen. Je tekeningen digitaliseren, eenvoudige illustraties creëren, zonder tekentalent toch leuke illustraties maken, … Een kort overzicht van de cursusinhoud: Foto zoeken op internet die vrij te gebruiken is, contrast aanpassen in Photoshop, overtrekken in Illustrator, met actieve verf anders inkleuren, Het verschil tussen Vectors en Pixels, De interface en de belangrijkste shortcuts, Documentspecificaties, de verschillende tekengebieden en hulplijnen, Hoe is een vectortekening opgebouwd?, Vormen selecteren, bijmaken en wegdoen, Basisvormen, zelf vormen tekenen, Beziercurves tekenen met de pen, Vormen overtekenen, symmetrische vormen tekenen, Werken met groepen en lagen, Selectiegereedschap, groeperen, kopiëren, Pathfinder, vormen maken, shaper, Kleur, verlopen aanmaken in de stalen en toepassen, Kleurbibliotheken (pantone,...), Werken met tekst, Transformeren: verschuiven, draaien, schalen, spiegelen en schuintrekken, Eenvoudig patroon aanmaken en toepassen, Transparantie

 • Dtp-proces - indesign 1                     
  do 18.45 u.

 

Je wil je graag ontwikkelen tot vormgever/dtp'er. Eventueel heb je wat voorkennis en ervaring in klein drukwerk en heb je noties van Photoshop, Illustrator en Indesign, maar het hoeft niet. Je wil volgens de regels van de kunst publicaties maken voor print, druk, mobiel, of web. Je bent interieurvormgever, marketeer, copywriter, commercieel bediende, ... en wil je bekwamen in drukwerkopmaak om dit binnen je vakgebied/bedrijf te kunnen toepassen. Je wil niet meer afhankelijk zijn van externe vormgevers, maar het heft in eigen handen nemen.

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Beeldmateriaal verzamelen (scannen, internet, opnames beeld/video/geluid), Organiseren/beheren (Bridge), Aanpassen resolutie/belichting/kleur/bestandsformaten (Ph/Ill), Basic lay-out kaders/kleur/beeld/tekst-typo (Ind), Drukklaar maken

 • Photoshop 1                                   
  ma 18.45 u.

 

Je bent nieuw in fotobewerking en wil op een professionele manier foto’s bewerken, aanpassen en samenvoegen. Je hebt oog voor detail. Je wil graag de geheime tips & tricks kennen om sneller en efficiënter te leren werken. Dan is deze cursus ideaal voor jou. Je leert de grondbeginselen en noodzakelijke basistechnieken: Resolutie, kleurmodus, bestandstypen - Vormcorrectie: uitsnijden, perspectief, rechtzetten, roteren, canvasgrootte - Selecteren: selectiegereedschappen, randen verfijnen, snelmasker - Lagen: palet Lagen, overvloeimodi, laagstijlen, laagmaskers - Belichting en kleur aanpassen: niveaus, curven, kleurtoon/verzadiging, kleur afstemmen, … - Retoucheren: gereedschappen, ruisfilters

 • Photoshop 2                          
  do 18.45 u.

 

In deze module pak je problemen efficiënt en professioneel aan. Je gaat dieper in op de professionele manier van werken en leert zo de kneepjes van het vak.

Een kort overzicht van de cursusinhoud: Camera Raw (uitgebreid), Slimme objecten – slimme filters, Lenscorrectie, perspectiefcorrectie, vignet, lomo-effect, fotofilters, scherptediepte vervagingsfilters, chromatische aberratie, Kanalen gebruiken, Facelifting/bodylifting, Paden: vectoren tekenen met de Pen in functie van selecteren, Professionele zwart-wit omzetting, Panorama, Professionele zwart-wit omzetting, HDR samenstellen, Handelingen doordacht opnemen en uitvoeren, batchverwerking.

 

DIGITALE FOTOGRAFIE                     

90€ per cursus (Sep 2017 – Jan 2018)

 

 • Digitale fotografie                  
  di 13.30 u.

 

Deze basiscursus digitale fotografie is zowel geschikt voor de hobbyfotograaf als voor de gevorderde amateur. In deze cursus leer je de noodzakelijke basistechnieken van fotografie: technische mogelijkheden van je toestel (diafragma, sluitertijd, ISO-waarde, …), belichting, kleurtemperatuur, compositie, camerastandpunten en perspectieven, beeldende middelen (ritme, diepte), creatieve en artistieke beeldvorming, … De theoretische lessen worden aangevuld door oefeningen en veldwerk. Na elk deel theorie krijg je specifieke opdrachten, de cursus is doe-gericht. Vaardigheid komt dus door veel oefenen, hetgeen in groep nog boeiender is door de ervaringen van je medecursisten. Niet alleen het technische aspect van fotografie krijgt onze aandacht, ook de esthetische waarde: foto’s bespreken we technisch en inhoudelijk. Er is ook voldoende ruimte voor individuele begeleiding want iedere cursist heeft toch net een iets andere camera en specifieke vragen daarbij.

 • Fotograferen met de Smartphone en/of tablet          
  wo 13.30 u.

 

Het fotograferen met je Smartphone en/of tablet lijkt simpel. Het is niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Maar er is veel meer uit te halen dan je voor mogelijk houdt. We leren je de instellingen van je Smartphone te verbeteren en ook tonen we je om professionele composities te maken. Verder gebruiken we verschillende apps om aan onze foto’s een boeiende uitstraling te geven. Zo komen landschapsfotografie, portret- en macrofotografie aan bod. Het delen van de foto’s op verschillende sociale media hoeft voor jou ook geen geheimen in te houden. Onze lessen worden pragmatisch gegeven, veel doen en niet te veel theorie.

         

Comments