Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Euthanasie

Euthanasie

Vanaf 1 september 2008 kan je een wilsverklaring inzake euthanasie via de dienst Bevolking laten registreren in de gegevensbank van Volksgezondheid waartoe artsen toegang hebben.

Belangrijk om te weten is dat deze wilsverklaring enkel geldt wanneer een persoon in een onomkeerbare coma terecht komt en dus niet bij hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, hersentumors, ... .
Wil je dat je wilsverklaring ook geldt in andere situaties dan verwijzen wij je door naar je huisarts om een negatieve wilsverklaring op te stellen. Via deze negatieve wilsverklaring kan je te kennen geven dat als je het zelf niet meer kunt vragen bepaalde of alle handelingen/onderzoeken niet gestart, gestopt of afgebouwd worden. Maar je kunt hiermee geen euthanasie krijgen.

Als je je wilsverklaring aflevert bij de dienst Bevolking van de gemeente Riemst dan zorgt de gemeente ervoor dat dit in de bovenvermelde database wordt opgenomen. Je krijgt hiervan een ontvangstbewijs om zelf te bewaren. Je wilsverklaring kan op elk moment herzien of ingetrokken worden en moet elke 5 jaar hernieuwd worden. De verklaring wordt in aanwezigheid van twee meerderjarige getuigen, waarvan één geen materieel belang heeft bij het overlijden, vastgelegd. Vrijblijvend kan je ook enkele vertrouwenspersonen aanduiden die door de behandelende arts kunnen opgeroepen worden.

Nuttige websites:

www.euthanasiewilsverklaring.be
website van de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid 

http://www.rws.be
Je krijgt er onder andere ook een antwoord op volgende vragen:

  • Wanneer is euthanasie mogelijk?
  • Kan men dan geen euthanasie vragen als men psychisch ondraaglijk lijdt maar geen ongeneeslijke (lichamelijke) ziekte heeft?
  • Kan men in zo'n wilsverklaring ook vastleggen dat men niet verder wenst te leven als men in een diepe dementie (bv. ziekte van Alzheimer) terecht komt?
  • Wat kan men doen indien de dokter aarzelt of weigert om euthanasie te verrichten?

Meer informatie:

Dienst bevolking
Maastrichtersteenweg 2b
3770 Riemst
Tel. 012 44 03 11
Fax 012 44 03 09
email: evy [dot] reynders [at] riemst [dot] be